• Anton

Flugfiske vintertid - 5 tips för att lyckas

Updated: Nov 29, 2019


I den här artikeln får du lära dig hur du ska lyckas med flugfiske på vintern. Flugfiske på vintern? Ja visst.


Faktum är att dessa tips hjälpt mig att bli en mycket bättre flugfiskare; från att vara relativt obekväm med att fiska vintertid till att tycka att det är rent av kul!


Om du är ny med att fiska vintertid ska jag börja med att säga att det egentligen inte skiljer sig mycket från vanligt flugfiske. Det finns dock flera saker du måste ägna särskild eftertanke åt. Nämligen:


Välj en lättare tippet

Under vintern är vattnet vanligtvis väldigt klart vilket gör att många fiskar är mycket vaksamma. En lättare tippet kan göra det enklare att lura en mycket selektiv fisk. Jag använder mig gärna av 4x - 5x tippet under vinterhalvåret.


Använd gärna mindre flugor, men inte nödvändigtvis

Den vanligaste uppfattningen är att man skall använda mindre flugor på vintern, så som en #18 zebra midge. Prova dock gärna att fiska med större storlekar om du inte får napp. Min erfarenhet är att fiskar gärna tar upp till #14 flugor vintertid. Vad gäller mönster finns det många att välja mellan. De som används mest är: Zebra Midge, Frenchie, Walt's Worm, Epoxy-Buzzers och Rainbow Warrior. Andra populära mönster vintertid är Svart Wooly Bugger och WD-40. I vår webbutik finns en brett utbud av fiskeflugor för både flugfiske för alla säsoner. För tillfället har vi 20% rea på alla våra produkter. Detta erbjudande gäller t.o.m. nyåar 2019.

Alltså: prova gärna att variera flugornas vikt för att hitta vad som passar bäst för dagen.Fisken tenderar att inte röra sig särskilt mycket vintertid och då gäller det att vara på rätt djup.

Glöm inte bort torrflugorna. Även om de inte är förstahandsvalet vid flugfiske på vintern kan det ibland hända att fisken vakar, speciellt fram mot våren, se i så fall till att du alltid har några små Adams eller Griffiths Gnat i asken (strl. 20-24).Rainbow Warrior

Buzzer


Zebra Midge

Fiska djupt

Generellt sätt blir fisken mer inaktiv under vinterhalvåret och försöker spara på energi. Den gör det bäst genom att söka sig till lugnare och djupare delar av vattnet. Du kan också prova fiska grunt, den grunda zonen är den mest produktiva ur insekts- och småfisksynpunkt vid låga temperaturer och där hittar många fiskar oftast sin föda vintertid. Läs vattnet för att hitta ”fläcken” för dagen. Det kan vara en vindkant eller varmare vik. Testa dig fram för att hitta det området. Får du en fisk på ett ställe kommer du högst troligt fånga några till.


Fiska långsamt

Eftersom att fisken är relativt inaktiv vintertid är det viktigt att låta flugan hänga helt still i vattnet längre än vanligt. Det kan också finnas skäl till att vänta längre mellan varje kast och observera hur fisken reagerar mellan kasten. Egentligen en ganska logisk följd av det faktum att fisken är växelvarm, därmed sjunker ämnesomsättningen och möjligheterna till hastiga jakträder dramatiskt. Återigen är det dock viktigt att påpeka att denna regel endast är just en generell grundregel som har en del undantag. För både kustöring och regnbågen i put & take-sjön kan det många gånger vara lönsamt att fiska en större och livfull streamer bunden i någon skrikigare färg med långsamt hemtag. Det kan vara ruskigt effektivt. När jag fiskar vintertid brukar jag också ta hem flugorna relativt sakta, för att stundtals snabbt öka farten ett par meter. Detta brukar utlösa många hugg.


Klä dig rätt

Självklart ska du klä dig varmt. Men klä dig också smart. Jag försöker alltid klä mig i mörka, tråkiga färger vintertid. Nu undrar du säkert varför. Ett ord: kamouflage. En röd keps i ett annars ganska vitt landskap är definitivt uppseendeväckande för en vaksam fisk. Glöm dock för guds skull inte isdubbar. Det kan också vara klokt att ha på sig flytoverall.


Fiska i Vättern vintertid

Du har läst artikeln och kunnat konstatera att ditt lokala fiskevatten har fryst till is. Jag ska därför ge dig några tips på relativt isfria vatten i Sverige som oftast ger god utdelning även vintertid.


Vättern är en populär destination för flugfiskare både vinter- och sommartid i jakt på välväxta laxar och rödingar. Det går utmärkt att fiska lax från land. De ställen som får ta emot klart flest fiskare är kuststräckan norr om Granvik i nordvästra hörnet av sjön samt området runt Omberg och Ödeshög på Vätterns östra strand. Vättern ligger också bra till geografiskt sätt för många av läsarna i södra Sverige.

Sandåsen utmed Vätterns sydvästra strand heter Hökensås, här finner flugfiskaren ett myller av sjöar med inplanterad regnbåge och öring. Som vinterfiskeplats är området känt och då främst med isborr och pimpelspö i handen. För flugfiskaren är högvintern inte speciellt lockande då isen ofta ligger tjock men tittar vi framåt den tidiga vårkanten bjuds det på fina tillfällen för flugfiske, och även i många andra put & take-vatten. Precis i brytperioden när isen går får man som flugfiskare inte missa sin chans. Många fiskar har gått kvar under vintern och när den första vårvärmen kommer passar fisken på att fylla på förråden. Ett mycket spännande fiske tar sin början när sjöarna är delvis öppna och man kan fiska runt iskanterna där fisken gärna patrullerar. Många gånger kan man lägga flugan på iskanten och sedan dra ner den i vattnet för att få den att dimpa ner framför nosen på patrullerande regnbågar och öringar.

Även om regnbåge är det vanligaste bytet är det en stor del öring som tas under detta tidiga vårfiske, kanske för att öringen är mer tolerant mot det kyliga vattnet. Under det tidiga vårfisket är varje extra grad i luften eller solglimt på himlen en inbjudan till fisken att bli mer aktiv och söka efter föda. Detta ska vi flugfiskare ta fasta på och utnyttja. En varm vind som värmer ytvattnet en aning gör att man bör söka fisken på den sida av sjön där vinden ligger på. När en kall vind blåser gäller det motsatta.


Strömfiske i Tidan

Att hitta fiske i strömmande vatten under den kalla delen i södra Sverige är inte helt enkelt då alla vatten med öring är fredade för fiske fram till vårkanten. Det finns dock ett undantag och det är ån Tidan vid Baltak, strax utanför Tidaholm i Västergötland. Här erbjuds flugfiske i strömmande vatten under hela året på en sträcka om cirka tre kilometer och fiskekort kan köpas i automat på plats vid Tidan. Det planteras kontinuerligt ut regnbåge men även en och annan öring. Sträckan håller också en vild stam av öring men under höst och vinter ska alla fångade öringar släppas tillbaka, då de även här är fredade på grund av lekbestyr.

Att få ner flugan är som sagt receptet vid fiske i kallt strömmande vatten, det kan uppnås på två sätt. Det ena är att fiska med flytlina och tunga flugor som kastas uppströms för att komma ner djupt. Alternativ två innebär att man använder sjunklina eller en snabbsjunkande tafs som fiskas på laxmaner snett nedströms. För att komma ner ordentligt kan man behöva komplettera med en kula sinking putty på tafsspetsen. Vilket sätt som är bäst är svårt att svara på. Nedströmsfisket är enkelt och man fiskar av ån genom ett kast, ett steg. Nackdelen är att det vid högre vattenföring kan vara svårt att komma ner, även med tunga prylar.

Uppströmsfisket ger flugan tid att sjunka till rätt nivå, men tekniken kräver mer av fiskaren då man måste vada mer och fiska uppmärksamt för att upptäcka hugg. Då Tidans vatten är något humusfärgat är det ljusa flugor som gäller för att synas. Nymfer får gärna ha ribb av flashabou eller en guldskalle.


Skånekusten

Världens bästa havsöringsfiske kanske finns i Skåne. Skånekusten är känd för sina stora silverblanka öringar och området passar fint för vinterflugfiske. Januari och februari brukar ha många dagar med plusgrader, vilket gör det hela än mer inbjudande. Vintern är dessutom en tid som av många anses vara en av de bättre, eller till och med den bästa, tiden på året att fiska havsöring längs kusten. En av de mest erfarna havsöringsfiskarna är Pelle Klippinge. Enligt Pelle är fisket bra under hela vintern, så länge det inte blir extremt kallt. Vid temperaturer kring cirka +5 grader kommer öringen in nära land på födosök. Han förklarar att havsöringen gärna söker sig till utskjutande, markerade rev eller uddspetsar. Sådana platser är oftast säkra, men han tillägger att även vikar där vattentemperaturen kan stiga några grader när varmare vindar ligger på kan fungera bra. Flugvalet skiljer sig något åt vintertid. Pelle använder mindre flugor ju kallare det är och anpassar även hemtagningen, flugorna ska fiskas långsamt. Precis som under övriga året är imitationer av fiskens vanliga föda att föredra. Vintertid är det främst räkor och märlor som står på menyn, men även spigg är attraktivt för öringen.


Fredningstider

Håll koll på fredningstiderna Viktigt att känna till är de olika fredningstider som gäller runt om på kusten. Dessa varierar beroende på var man tänkt fiska. Årligen kommer nya regler, även om de inte alltid skiljer sig åt från tidigare år, från Fiskeriverket. För att hålla dig uppdaterad och inte idka fiske på fredat område bör du besöka Fiskeriverkets hemsida och se vad som gäller förtjust den plats du tänkt fiska; www.fiskeriverket.se.


845 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

© nordicflytyer.com 2020.

All rights reserved.

Contact Us